BRANDPLAATJES

Brandplaatjes zijn kleine bordjes van lood, plaatijzer, zink of blik met hierop de naam van de verzekeringsmaatschappij. Al in de achttiende eeuw werden deze brandplaatjes in een groot deel van de wereld gebruikt om aan te tonen dat men zich tegen brand had verzekerd.
De verzekeringsmaatschappij bevestigde het bordje tegen de voorgevel van het verzekerde huis, de schuur of de hofstede. In Engeland, waar de plaatjes al veel eerder werden toegepast, was de situatie als volgt: brak er brand uit, dan rukten de brigades van maatschappijen (iedere verzekeringsmaatschappij had in die dagen zijn eigen brandweer) uit om gezamenlijk aan het blussen te slaan. Op het moment echter dat het brandplaatje zichtbaar werd, staakten de brigades die niet ge´nteresseerd waren in het gebouw, hun blussing werkzaamheden en ging de brandweer van de maatschappij, waarbij het gebouw verzekerd was, alleen verder in de strijd tegen de vlammen.
Over de geschiedenis van de brandplaatjes, die in Nederland werden gebru ikt, valt niet veel te zeggen. Of zij naast reclamedoeleinden nog een andere functie hadden, mogen we betwijfelen. Wel leerde de praktijk na verloop van tijd dat brandende panden waarop een brandplaatje was aangebracht, vaak met meer dan normale animo werden geblust. Men kende de goedgeefsheid van de verzekeraar en men was hier erg gevoelig voor. Wij zijn nog steeds op zoek naar oude brandplaatjes. Heeft U iets gevonden, neem dan contact met ons op.

Overzicht brandplaatjes

Amsterdamsche Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij van 1822.
Afmetingen:18 x 25,8 cm.
Datering:1920/1930
Object:Blikken brandplaatje

Groote Bossche van 1838
Afmetingen:23,3 x 20,3 cm.
Datering:eind 19e eeuw
Object:Loden brandplaatje

Haagsche van 1805, Assurantie Compagnie
Afmetingen:24 x 20 cm.
Datering:▒ 1930
Object:Emaillen brandplaatje

OBW Middelburg
Object:Loden brandplaatje

Tiel Utrecht
Afmetingen:23,8 x 18 cm.
Object:Blikken brandplaatje

Twenthe, Brand-Verzekering, Almelo
Afmetingen:20 x 30 cm.
Fabrikant:Amsterdamse Graveer Inrichting Rokin Amsterdam
Datering:▒ 1920
Object:Blikken brandplaatje

Woudsend Verzekeringen
Afmetingen:21,2 x 28,2 cm.
Object:Blikken brandplaatje